
‘Ahh wat schattig een Husky puppy!’ Zeggen mensen als ze ons met onze pup zien lopen. Ze lijkt veel op een Husky maar dat is ze niet. Dit hondenras heet Pomsky. Lees meer over het Pomsky hondenras in deze blog, waarom we deze hond in huis hebben gehaald, hoe het nu met haar gaat en wat puppy tips!



Op 1 maart 2020 is onze Jack Russel van bijna 16 op natuurlijke wijze overleden. Eerst dachten wij nooit meer een hond! Als je praktisch nadenkt kun je er ook maar beter niet aan beginnen: de hondenharen, het uitlaten, oppas zoeken voor vakantie, dierenartskosten enz. Maar toen onze Jack Russell er eenmaal niet meer was, was het zo kaal en stil in huis! Zoals ze wel eens zeggen: ‘a home without a dog is just a house’. Dus al gauw hadden wij besloten dat er toch weer een hond moest komen en dit keer een ander ras. Het ras moest niet te groot zijn, actief, intelligent en lief. Via internet kwamen wij niet veel verder. Totdat mijn man ons een foto appte van een hond van een collega van hem: een Pomsky! Wij waren op slag verliefd. Het karakter was ook wat wij zochten en de hond wordt niet zo groot.
F1 en F2!?
Via internet kwamen wij er achter dat er verschillende Pompsky’s zijn, onder andere F1 en F2. Bij een F1 Pomsky is de moeder een Siberische Husky en de vader een Pomperiaan. Bij een F2 Pomsky zijn beide ouders een Pomsky. Wij hebben gekozen voor een F1 omdat deze het meest lijkt op een Husky. Een F2 lijkt meer op een Pomeriaan dus kleiner en langer haar. Het is nog geen erkend hondenras maar de fokkers zijn bezig om dat wel voor elkaar te krijgen. Ieder hondenras ontstaat immers uit een mix van twee rassen.
Op zoek naar een fokker….
Na wat te hebben ingelezen op internet, gingen wij op zoek naar een fokker in de buurt. Dat was nog lastig omdat het een redelijk nieuw ras is. De fokker die nog nestjes op komst had was 2,5 uur rijden…. Maar ja je moet er toch wat voor over hebben. De fokker van het Pomsky hondenras waar wij zijn geweest heet Pomsky off the Hill. Het is een nette fokker en de eigenaresse is zeer vriendelijk en kundig. De honden die daar zijn zien er goed verzorgt en vrolijk uit. Het nestje wat de fokker op dat moment had was al helemaal verzegt helaas. Maar in mei werd wel een nestje verwacht.
Wachtlijst bij de fokker
Om echt kans te maken moesten wij een aanbetaling doen. Eigenlijk wilde de fokker dit niet maar mensen gingen tegen elkaar opbieden en dat wil je natuurlijk ook niet. Wij waren daardoor vierde op de wachtlijst en zouden dan uit twee nestjes kunnen kiezen. Op 13 juni 2020 was het zo ver, we mochten een pup kiezen! Wat was dat moeilijk zeg! Ze zagen er allemaal mooi en schattig uit. We kozen voor het hondje op de eerste foto hierboven (foto is op die dag gemaakt), vooral vanwege haar mooie blauwe ogen. Zij is geboren op 7 mei 2020. Op 26 juni 2020 mocht ze eindelijk mee naar huis! Ze is nu inmiddels negen weken en we beleven veel plezier aan haar.



Oke en dan ben je thuis met je nieuwe pup…. En nu!? Het was bijna 16 jaar geleden dat wij een pup hadden gehad en ook nog van een ander ras. Op internet lees je veel tips, ook tegenstrijdige helaas. Wat wij 16 jaar geleden niet hadden waren zindelijkheidsmatjes. Alleen de naam al, haha. Het is de vervanging van de krant, die wij eigenlijk ook nooit hebben gebruikt bij de zindelijkheid. Wij kregen de matjes van vrienden en hebben dit geprobeerd maar onze pup ging er alleen maar aan bijten. Hoe kan een hond ook weten waarvoor zo’n matje bedoelt is?
De eerste nachten
Ook wordt er gezegd dat je een pup de eerste paar nachten in een doos naast je bed moet leggen en je er ’s nachts om de paar uur uit moet. Dit hebben wij niet gedaan omdat wij dit met onze andere honden ook nooit hebben gedaan. De pup hebben we de eerste nacht in de bench gedaan en pas uitgelaten toen ze ’s ochtends begon te piepen. Tot onze grote verbazing was de bench ’s ochtends nog helemaal schoon en droog! Wij helemaal trots op onze pup dus. Via Instagram heb ik namelijk ook wel wat eigenaren gesproken die wel om de paar uur eruit moesten. Sommige mensen maken de bench kleiner met een tussenschot zodat er minder kans is dat de pup het eigen ‘nest’ bevuilt. Ook dat hebben wij niet gedaan, blijkbaar is ze erg schoon van zichzelf. Mocht je pup ’s nachts wel piepen (dat had onze eerste hond), dan kan het helpen om een gedragen shirt bij de pup te leggen. Zo heeft de pup het gevoel dat je dichtbij bent.
Het opvoeden van een pup
Het slapen ging goed, maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk is om een pup in huis te hebben. Na slapen, spelen en eten/drinken moet je de pup uitlaten. Dan doe je dat netjes en dan nog plast of poept ze wel eens in huis. Wanneer ik haar uitlaat is ze snel afgeleid door alles wat ze om zich heen ziet en hoort en vergeet dan bijna waarvoor ze buiten is. Wij waren natuurlijk een oude hond gewend, lekker relaxed, luisterde goed en kon je gerust even alleen laten. Met een pup is dat wel anders! Ik kan niet even boven stofzuigen en haar beneden laten of in de tuin. Beneden kan ze zomaar aan een plint gaan kauwen en buiten lekker een gat graven in ons grasveld. Ben je wel bij haar in de buurt dan is het nog opletten. Dan ben je de was aan het ophangen en trekt ze het er zo weer vanaf. Of je doet je schoenen uit en dan gaat ze er zo met eentje vandoor, haha! Je moet wel de humor inzien van deze acties, anders is het niet te doen.



Socialisatie van de pup
De fokker gaf aan dat met name tot de twaalfde week de socialisatie van je pup belangrijk is. Dus veel in contact laten komen met mensen en dieren. We hebben gelijk met de komst van onze pup vakantie genomen zodat wij haar alle aandacht kunnen geven. Ik neem haar overal mee naartoe zodat ze ook kan wennen aan de auto en dus veel mensen en dieren. Vraag bij dieren altijd eerst even aan het baasje of je pup mag snuffelen. Er zijn ook honden die daar niet van zijn gediend en dan doet je pup onbedoeld een negatieve ervaring op. Aan de andere kant laat ik haar ook regelmatig thuis, daar moet ze immers ook aan wennen. Ik geef haar dan een stokje om op te kauwen en ga dan weg. Voor sommige honden kan muziek op de achtergrond ook werken tegen eenzaamheid. Verder hebben we veel speeltjes voor haar ivm het kauwen. Wanneer ze bijvoorbeeld op een veter gaat kauwen, geef ik haar daar een speeltje voor in de plaats, dat werkt.
Puppycursus
Binnenkort gaan wij starten met puppycursus, ik kijk er naar uit! Is ook echt een aanrader om dat te doen. Bij onze tweede hond dachten we, ach we weten nog wel van de eerste hoe we zit en af moeten aanleren. Achteraf jammer dat we dat toen niet hadden gedaan. Op puppycursus leren ze nog zoveel meer en het versterkt de band tussen puppy en baasje. Bij onze derde hond gaan we er wel weer voor. Meestal zijn het maar 10 lessen, dat is te overzien en een investering voor de toekomst. Verkeerd gedrag afleren is moeilijker dan op jonge leeftijd goed gedrag aanleren.
Een band opbouwen
Onze eerste hond was gek op ballonnen, daar kon hij heerlijk mee spelen. Misschien kwam dat ook door de puppycursus. Toen moest ik met hem aan de lijn lopen met een opgeblazen ballon. Na een stukje lopen moest ik de ballon laten knappen en gewoon voor me uit blijven kijken. Ik voelde dat hij mij even aankeek maar vervolgens liep hij gewoon door. Als de hond aan mij ziet dat er niks aan de hand is, blijft hij ook rustig, mooi is dat! De pup die we nu hebben is schattig en ziet er mooi uit. We krijgen ook heel veel complimenten op straat. Maar we merken dat we haar nog moeten leren kennen en een band op moeten bouwen. Ik had liever onze eerste twee honden terug die ik door en door ken. Hopelijk kan ik met deze pup ook weer zo’n band opbouwen en zijn jullie enthousiast geraakt over het Pomsky hondenras.
heel leuk deze info ik had dat echt nodig.