
Nature, I love it! Een grasmat als vloerbedekking of een waterval als douche gaat me iets te ver, dus ik hou het voor het gemak maar bij kamerplanten. De tijd van twee dezelfde kamerplanten in de vensterbank hebben we wel gehad, dus tijd voor wat anders! Kies bijvoorbeeld verschillende kamerplanten in potjes en zet ze in een groepje bij elkaar op een kist. De plantjes in je kamer staan niet alleen gezellig maar ze zijn ook nog eens nog eens goed voor je gezondheid. Dus: haal de natuur in huis!



Zoals de Calathea (1e foto van de drie hierboven), dit is een luchtzuiverende plant. Wiki weetje (bron wikipedia): luchtzuiverende planten absorberen koolstofdioxide, laten zuurstof vrij en verwijderen ook significante hoeveelheden benzeen, formaldehyde en/of trichlooretheen. Oke, genoeg moeilijk uitspreekbare woorden…..
Calathea ook wel ‘living plant’ genoemd
De Calathea is extra bijzonder want overdag zijn de bladeren open en ’s nachts zijn de planten gesloten. Wanneer de bladeren sluiten, hoor je deze soms zacht ritselen. Daarom wordt de Calathea ook wel ‘living plant’ genoemd. Dit is mogelijk door een klein ‘gewricht’ dat tussen het blad en de steel zit. Licht beweegt de gewrichtjes en dus de bladeren. Zelf kies ik graag voor planten met totaal verschillend blad zoals de Begonia Maculata ook wel stippenplant genoemd (3e foto van de drie hierboven). Als je meer wilt weten over bijvoorbeeld de stippenplant of over een plant bij je thuis, check dan platsome , daar kun je op plant zoeken en vind je ook een survivalgids per plant, ideaal dus!



Ook de ficus (laatste van drie bovenstaande foto’s) is een luchtzuiverende plant. Deze plant had ik in mijn vorige huis, verzorgde ik goed maar de bladeren bleven uitvallen. Echt frustrerend is dat! Twee jaar geleden gingen wij verhuizen, plant toch maar in een hoek gezet omdat het huis nog zo kaal was, de planten zouden we later wel weggooien. Maar een tijdje later begon de plant ineens te groeien en kreeg nieuw blad. Blijkbaar stond de plant in het vorige huis op een verkeerde plek. Dus doet je kamerplant het niet goed, zet ‘m eens op een andere plek in je huis en kijk wat er gebeurt.
De meeste planten houden wel van een ‘regenbui’
Nog een tip, na een tijdje worden bladeren stoffig. Kook water, laat dit goed afkoelen, doe het in een plantenspuit en spray de bladeren en hou zo fris. Door het koken van het water is de kalk uit het water en voorkom je kringen op de bladeren. De meeste planten houden wel van een ‘regenbui’ maar let op, er zijn ook planten die dit niet prettig vinden en waarbij je het blad niet aan moet raken, lees je dus eerst even in voordat je begint. De laatste tip gaat over waar je de meest leuke kamerplanten kopen. Bij de winkel ‘Huisje, boompje, plantje’ in Kampen. Echt de moeite waard om eens binnen te lopen als je in de buurt bent en zelfs ook als je niet in de buurt bent 😉 Daar kun je ook nog meer ideeën opdoen onder het motto: haal de natuur in huis!
Geef een reactie