
Van de buitenkant ziet het er al mysterieus uit maar wanneer je deze duivenklok opent is het nog veel interessanter. Klik op ‘lees verder’ om de binnenkant te kunnen bekijken. Deze duivenklok, ook wel constateur genoemd lijkt voor een leek op een gewone klok of wekker. Des te leuker dat jij nu weet dat dit niet zo is! Na het lezen van deze blogpost weet je niet alleen wat het is maar ook hoe de duivenklok werd gebruikt.


Oke dit is dus een duivenklok maar waar werd deze voor gebruikt? Een duivenklok werd gebruikt tijdens wedstrijden in de duivensport. De klok geeft de tijden aan waarop de postduiven zijn vertrokken en wanneer zij weer zijn aangekomen. In België is men in 1818 begonnen met het in wedstrijdverband vliegen met postduiven, Nederland volgde in 1840. Na verwachting dateert deze duivenklok uit circa 1930. Wil je meer weten over de duivenklok, neem dan een kijkje op het online duivenklokken museum. Daar staan foto’s van meer dan 250 verschillende duivenklokken!
Maar hoe werkt de duivenklok eigenlijk? Rond 1880 kwam het vleugelmerk en daarmee kon men de duif identificeren, in die periode werden de eerste duivenklokken gemaakt. Het vleugelmerk werd op het nog zichtbare stuk papier van de duivenklok geschreven en vervolgens werd er geconstateerd. De afdruk werd gemaakt door naaldjes in de vorm van een uurwerk. Werd er met 200 duiven gevlogen dan had men al snel 10 duivenklokken nodig.
Tegenwoordig gaat het er moderner aan toe in de duivensport
Later werd er niet gewerkt met naaldjes maar een afdruk op een papierband door middel van een inktlint, wat beter leesbaar was. Later had de klok geen ringtrommel maar in plaats daarvan werd in de klok een kaartje gezet, met daarop de gummiring. Op het moment dat de kaart gestempeld was viel deze in de klok met als gevolg dat er in een klok circa 120 duiven geconstateerd konden worden. Tegenwoordig gaat het er uiteraard moderner aan toe in de duivensport. De duif heeft een ring om zijn poot met een chip erin. Wanneer de duif het hok uitvliegt wordt deze door een antenne ingelezen en het tijdstip wordt opgeslagen op een kastje. Het kastje wordt ingeleverd bij de wedstrijdleider en zo kan men de tijd exact bepalen.


Bovenstaande zwart wit foto’s zijn afkomstig van een website over de eerste wereldoorlog. Bij deze ook wat informatie over de postduif , daar is de duivenklok immers voor gemaakt. Postduiven hebben een fenomenaal oriëntatievermogen. Een duif kun je bijvoorbeeld 400 kilometer van huis wegbrengen en binnen een aantal uur is hij weer terug gevlogen naar zijn hok. Ongelooflijk toch!? Ik heb zelf een heel slecht oriëntatievermogen, ik zou nog kunnen verdwalen in mijn eigen huis, haha. Dan kom ik een winkel uit en dan denk ik , welke kant kwam ik ook alweer vandaan. Of m’n auto terug vinden op een parkeerplaats na een dagje shoppen, waardeloos! Ik heb geen dyslexie maar dysnavigatie, als zoiets al bestaat, haha. Gelukkig hebben we tegenwoordig navigatie op onze smartphone, voor mij onmisbaar. Alleen werkt deze meestal totaal niet bij wegwerkzaamheden.
Met de duivensport valt goed geld te verdienen…
Terug naar de duif…. Het is nog niet volledig duidelijk hoe de duif in staat is om over zo’n afstand de weg weer gemakkelijk terug te vinden naar zijn hok. De stand van de zon, aardmagnetisme en reuk zijn in ieder geval van belang bij de navigatie. Duiven werden al lang geleden gebruikt om berichten over te brengen of foto’s te maken, bijvoorbeeld in de oorlog. Ze moesten toch wat, aangezien er nog geen drones of smartphones bestonden. Wedstrijden worden vandaag de dag nog steeds gehouden. De winnaar is de eigenaar (duivenmelker) van de duif die de afstand tussen losplaats en duivenhok met de hoogste gemiddelde snelheid afgelegd. De snelheid van de duif varieert -afhankelijk van windrichting en weersgesteldheid- van 60 tot 130 km/h. Met de duivensport valt goed geld te verdienen, zo is er een duivenmelker die bijna 10.000 euro per maand verdient!
Geef een reactie